Zahrada

ZVÝŠENÉ HLADINY „CO2“ ZMÍRŇUJÍ ŠKODLIVÉ ÚČINKY TEPELNÉHO STRESU U ROSTLIN 

Odborníci na životní prostředí si každé léto zvykli obviňovat antropogenní globální oteplování za nárůst teplot a občasné vlny veder.

Vědci zabývající se rostlinami tvrdí, že vysoké hladiny oxidu uhličitého (CO2) způsobují rostlinám ztluštění listů , takže jsou méně účinné při sekvestraci atmosférického uhlíku. Craig Idso, zakladatel a generální ředitel Centra pro studium oxidu uhličitého a globálních změn, to odhalil v příspěvku na blogu.

Podle Idsa mohou vyšší hladiny CO2  pomoci zmírnit mnoho stresů, které rostliny zažívají během veder.

„Tepelný stres může způsobit řadu problémů pro růst a přežití rostlin, včetně dehydratace a oxidačního poškození biomembrán zvýšenými reaktivními formami kyslíku (ROS). Ukázalo se, že zvýšené hladiny CO2 snižují závažnost tohoto stresu,“ řekl Idso.

„Existuje zájem o určení interaktivních účinků tepelného stresu a atmosférického CO2 na rostliny s ohledem na předpovědi budoucích zvýšených teplot a koncentrací CO2.“

Ve studii publikované v roce 2018 na Frontiers in Plant Science byly zkoumány interaktivní účinky zvýšeného CO2 a tepelného stresu na řadu parametrů fotosyntetické a chlorofylové fluorescence, stejně jako buněčný redoxní stav rostlin rajčat. Výzkum byl proveden v ekologicky kontrolovaných růstových komorách, kde byly sazenice rajčat vystaveny koncentracím CO2 buď 380 ppm (ppm) nebo 800 ppm.

Po aklimatizační době 48 hodin byla polovina sazenic v každém ošetření CO2 vystavena 24hodinovému tepelnému stresu. Následovalo 24hodinové období zotavení. Po celkem 48 hodinách byl zvýšený CO2 schopen plně zmírnit škodlivé účinky tepelného stresu na čistou fotosyntézu rostlin rajčat.

Autoři studie zaznamenali, že zvýšený CO2 výrazně snižuje tepelně indukované poškození fotosyntetického aparátu a podporuje transport elektronů v chemické složce Fotosystém II a proteinovém komplexu Fotosystém I udržováním správné redoxní rovnováhy.

Podobný výzkum publikovaný v Journal of Experimental Botany zkoumal interaktivní účinky zvýšeného CO2 a tepelného stresu na fotosyntézu, biomasu a výnos zrna pšenice. Při kontrolní léčbě byly teploty udržovány na 22/15 °C (den/noc). Třináct týdnů po výsadbě se u poloviny rostlin při každém ošetření CO2 projevil tepelný stres zvýšením denní/noční teploty na 40/24 °C po dobu pěti dnů. Poté byly tepelně namáhané rostliny vráceny do kontrolních teplot. Bylo dodáno dostatečné množství vody, aby se předešlo účinkům vodního stresu.

Vědci zjistili, že zvýšený CO2 zvýšil čistou fotosyntézu o 36 procent v rostlinách, které nebyly vystaveny tepelnému stresu, zatímco vysokoteplotní stres tento parametr snížil o 42 procent. Při kombinované léčbě zvýšeným CO2 a tepelným stresem nebyla čistá fotosyntéza snížena. Podle výzkumníků „zvýšený CO2 chránil fotosyntézu zvýšením regenerační kapacity ribulóza bifosfátu a snížením fotochemického poškození [způsobeného] tepelným stresem.

„Téměř v každém případě tyto studie prokazují, že rostoucí obsah CO2 ve vzduchu pomáhá rostlinám lépe se vyrovnat a vydržet vysokoteplotní stres,“ napsal Idso.

„Až dorazí další letní vlna veder spolu se všemi negativními příběhy démonizujícími CO2 jako jeho příčinu, doufám, že si vzpomenete na četné vědecké studie dokazující, že rostoucí hladiny CO2 pomáhají rostlinám lépe odolávat teplotním stresům a zotavovat se z nich.“ (Související: STUDIE: Přebytek CO2 planetu ekologizuje, nikoli ji zabíjí .)

Zvýšené množství CO2 zvyšuje léčivé vlastnosti bylin

V samostatném blogu zveřejněném před měsícem Idso zdůraznil, že stoupající atmosférický CO2 nezmění zdraví prospěšné látky , které se nacházejí v léčivých rostlinách nebo rostlinách „zdravé výživy“. Ve skutečnosti je posiluje.

Citoval výzkum provedený v roce 2021, který zkoumal nutriční hodnoty, fytochemikálie a antioxidační aktivity klíčků kmínu i dospělých rostlin. Kmín ( Carum carvi ), významná léčivá rostlina, se používá při léčbě řady onemocnění, včetně průjmu, astmatu, cholery a hypertenze.

Výzkum také poznamenal, že plody kmínu „byly předepisovány v bylinných směsích jako lék na zažívací, karminativní a laktogenní poruchy“ a jsou také využívány jako „antialergické, antibakteriální, anthelmintické, antifungální, bronchodilatační a cholinergní látky“.

Vědci pěstovali bylinu ve dvou kontrolovaných prostředích: Jedno prostředí obsahovalo 400 ppm CO2 a druhé bylo se zvýšenou hladinou CO2 620 ppm CO2. Byliny byly sklizeny jako klíčky po devíti dnech a jako zralé rostliny po 45 dnech růstu.

Zjistili, že zvýšené prostředí CO2 zlepšuje fotosyntézu, obsah chlorofylu a čerstvou a suchou hmotnost rostlin. U klíčků byl tento nárůst 66 procent, 50 procent, 64 procent a 120 procent. U dospělých rostlin byl tento nárůst 40 procent, 44 procent, 48 procent a 29 procent.

Zvýšení CO2 také zvýšilo obsah sacharidů, bílkovin, tuků a hrubé vlákniny v rostlinách. Kmín obohacený CO2 také produkoval více minerálů, vitamínů, aminokyselin, fenolických látek a antioxidantů a nakonec měl silnější antibakteriální účinky.

Překlad + fota: Maia Špačková

ZDROJ: https://www.naturalnews.com/2022-07-26-high-co2-lessens-temperature-stress-in-plants.html

4 komentářů

  • Avatar photo

    Maia

    Ještě přidám jednu informaci ohledně prospěšnosti CO2
    a to, že lidské tělo si z CO2 syntetizuje všechny potřebné aminokyseliny
    pro tvorbu potřebných bílkovin,
    jelikož z jídla skutečně nikdy nedostane všechny potřebné komponenty. 🙂
    Dech se vším všudy je životadárný.
    Všichni jsme ve své podstatě breathariáni.🙂

    Tak, a teď nevím, co si myslet…
    současná energetická politika jde proti lidem a životu,
    2 roky jde viditelně medicínská politika proti lidem a životu,
    zelená politika jde proti lidem a životu,
    umělé zásahy do zásobování potravin a omezování zemědělství jdou proti lidem a životu…

    Co dál?
    Už i materialisticky smýšlející lidé v různých oborech na to nemají logické vysvětlení,
    pokud nechtějí sahat myšlenkami do konspirací.

    A před pár dny Google, Fb a další podepsaly dohodu,
    že budou tvrdě cenzurovat veškeré pochybnosti o správnosti Celosvětového zeleného náboženství.
    A tak bude zapovězené vědět,
    jak to rostliny ve skutečnosti s tím CO2 mají. 😉

  • Avatar photo

    Radka

    Maio, děkuji za tyto cenné informace. Opět potvrzení, že: „Vše je jinak“. Ještě před nedávnem by mě nenapadlo, že jsou ty rozpory v tom, co se běžně tvrdí jako fakta a tím, co je pravda, tak obrovské. Ale to je právě to, že jen díky tomu, se to lidé většinou zdráhají přijmout, protože je to prostě moc…To by přece nikdo neudělal, nelhal, nepodváděl… Kdyby to bylo jen trošku jinak, tak by se lidé asi více zamysleli. Toto je prostě moc jinak…

    • Avatar photo

      Maia

      Děkuji, Radko. 🙂
      Zahrádka malinko přerostla. Sotva se mezi záhony pohybuji.
      Chtělo by to ovládat levitaci. 😉