Transformace

UTVÁŘENÍ VZTAHU

Vztah dvou lidí je ve skutečnosti něco, co není nikdy hotové a nikdy ani nebude. Nemůže být. Pokud chcete mít krásný a láskyplný vztah, pak je to jako s mnoha jinými věcmi v životě – se zahradou, s autem, domem, dokonce i s počítačem. 

Co mají společného tyhle věci s vaším vztahem? 

Je třeba o ně pečovat. 

Každá věc na světě, tvrdím, že úplně každá, se stává natolik úžasnou, jakou měrou o ní pečujete – jak na ní myslíte. Když na jaře vysadíte do zahrady nádhernou skladbu květin a rostlin a umístíte je tak, aby byly na místech, kde mají pro sebe skvělé podmínky a pečlivě je zaléváte, podle jejich potřeby a myslíte na ně s láskou a nadšením, když vidíte předem, jak se tamhle červenají jahody, tady kvete broskev a pak má krásné lahodné plody, tam zase třešeň, a v záhonech vidíte květiny a chválíte je každý den. Když si s nimi povídáte jako s miminky a pak s dětmi, když oceňujete každého jednoho, jak krásně rostou, jak jsou silní a zdraví, pak vyrostou v krásnou a bohatou zahradu. A zase je chválíte, jak jsou úžasní a oceňujete jejich krásu a sílu, oceňujete to, že utváří semínka a jak se ukládají k spánku na zimu. A říkáte jim, jak se s nimi nebo s jejich dětmi příští rok zase potkáte, a tak pořád dokola. Pak výsledkem tohoto vašeho přístupu je nádherná, bohatá zahrada, plná barev a plodů, vyzařující harmonii a dokonalost v její nejryzejší podobě.

Že to je u auta jiné? Nebo u ostatních, zdánlivě neživých entit? Není. I auto je rádo, když se o něj pečuje a vnímá, když ho chválíte, děkujete za odvoz, za to, jak vás chrání před počasím, láskyplně mu dáte nové pneumatiky a olej a když ho večer opouštíte, tak mu řekněte – měj se prima a zítra se na tebe těším. Pojedeme spolu na další cestu.

U vztahu je to ještě více barvité. Když se lidé potkají a zafunguje chemie, jak říkáme, tedy vlastně když to ucítíme a někteří možná jedinkrát ve svém životě, i když si to neuvědomují, že nastal soulad Já Jsem Přítomnosti s vnějším stavem, tak se to zdá snadné. Děláme věci, které jsme nikdy pro nikoho před tím nedělali. A protože to je oboustranné, tak se tomu říká zamilovanost a lidé vidí druhého jako úžasnou dokonalou bytost. Chlapi přenáší skály a ženy zase plní mužům ty jejich nejtajnější sny. Výsledkem je, že jsou oba šťastní a silní. Ano, vzpomeňte si, jak pro vás bylo v tu chvíli všechno snadné. 

Jestli chcete v takovém vztahu být stále, musíte o něj pečovat jako o tu zahrádku. Chvalte svého partnera, nejen slovy, ale hlavně myšlenkami. Když o něm smýšlíte hezky a láskyplně, on to cítí a začne na to reagovat. Musí, jinak to nejde. A bude vám oplácet stejnou mincí. A pokud je někdo tak zatvrzelý, že tuto energii k sobě nebude chtít pustit, nestane se nic horšího než to, že vy si přitáhnete někoho, komu to bude milé a oplatí vám stejnou energií a ten, kdo to k sobě nepustí, toho tyto energie odvanou jinam. 

Jak může vypadat taková vizualizace vztahu?

 

Vizualizace vztahu: (pár inspirací)

. Jedu domů a těším se na to, že ji spatřím. 

. Každý den hledám, čím jí mohu překvapit a když najdu nějakou drobnost, vidím předem, jak je z toho nadšená a radostně se usmívá a objímá mě.

. Naše objetí je plné, prostě plné, jako bychom se chtěli jeden do druhého vtisknout a prolnout se tím druhým tělem.

. Něco vidím nebo zažiji a již se těším, jak ji to budu vyprávět, jak se o to s ní rozdělím.

. Vím, že když se nepodělím o svou radost s ní, není ta radost úplná

. Umíme společně mlčet i celé hodiny.

. Jedeme spolu třeba někam nakupovat, koupit si vzájemně krásné věci na sebe nebo nám domů. Když pak po letech vezmu do ruky tu věc, cítím ten hezký moment, kdy jsme to společně kupovali. 

. Raduji se z každého jejího a ona z mého úspěchu.

. Vidím ji krásnou, zdravou, mladou, chytrou a silnou v každém okamžiku.

. Má pružné tělo a nádhernou tvář, její krásné, světle hnědé vlasy vždycky krásně voní.  

. Její modré oči jsou mořskou hladinou, kam se rád potápím. 

. Umí věci, které se já nechci učit a rád si s nimi nechám pomoci.

. Já rád udělám věci, které nechce dělat a ona mi je láskyplně přenechává. 

. Oba druhému vždy upřímně poděkujeme a oceňujeme, že nám pomohl a my jsme tu pomoc rádi přijali. 

. Rád přijímám její pochvalu za cokoliv, ale ještě více raději její počiny chválím. 

Třeba takto – toto je pár řádek, jak se to dá složit z různých drobných okamžiků a myšlenek, vědomě tak, že to funguje celý den a další den, a tak stále dokola. Píši to za sebe, aby to bylo autentické. Prosím, neberte to tak, že je vše 100% dokonalé, toto je inspirace, jak se k tomu krůček po krůčku dostávat a mít ve svém světě více toho, co chceme. Upravte si to podle svých pocitů, jak se vám to nejlépe hodí. 

Pokud na tom budete pracovat, zažijete spoustu okamžiků, které za to stojí. 

To není o dovolené na druhé straně planety, to je o hlubokém prožitku, kdy si jednoho dne uvědomíte, jak si toho velmi považujete a jak vás to naplňuje. A zjistíte, že vám stojí za to se udržovat třeba i tělesně. 

Jak podporujete jeden druhého v takovém počínání, zjistíte, že si rozumíte beze slov, společně utváříte své finanční pole a úspěchy a každý úspěch bude váš společný, i když ho bude dělat každý z vás samostatně, sami za sebe, stále máte v sobě kousek toho druhého. 

Prostě víte, že s tím druhým jste vy více úplní a více skvělí.

 

Text: Gabriel Špaček, foto: Maia Špačková

5 komentářů

  • Avatar photo

    Radka

    Gabrieli, to je moc krásné, jak jsi to napsal a plně s tím souhlasím. Je to přesně o té oboustranné každodenní péči a „práci“ na vztahu. Protože pak má člověk jistotu, že i když se někdy třeba trošku zatáhne jasná obloha, stojí za to pokračovat. Já jsem měla dva příklady, kterých jsem si všímala. Moje babička a děda měli nádhernou lásku po celý jejich život, Bylo tam vše o čem píšeš. I když žili jednoduchý a nelehký život, byli jeden pro druhého vším. Bylo krásné je pozorovat 🙂 U mých rodičů byl ten příklad spíše o tom, jak to nechci, ale to je taky dobré si uvědomit 🙂 Můj životní vztah už trvá většinu mého života, a stále spolu rádi trávíme čas, umíme se spolu smát a překvapovat se. A naše láska je stále bohatší a intenzivnější. Protože o ni každý den pečujeme a nenecháváme ji ladem. Děkuji Ti, že jsem si to mohla tak silně uvědomit!!!😊

  • Avatar photo

    Ysfira

    To je tak krásně napsané… Hlavně z mého ženského pohledu je neskonale zajímavé vidět to z té druhé perspektivy 🙂 A obrázek také nádherně ladí… Jako vždy božské 🌸

  • Avatar photo

    Azuzi

    Presne takto so to aj ja predstavujem, sami si utvarame vztah s partnerom a mame ho taky ako o nom premyslame. Snazim sa sustredovat na to co nas manzelom spaja. Mame vela rozdielneho – travi inak volny cas ako ja ale zopar spolocnych aktivit ktore milijeme mame. A myslim ze stale je este co zdokonalovat, aj ked sme spolu uz skoro vyse tridsat rokov.

  • Avatar photo

    Gabriel

    Děkuji za vaše komentáře a těší mě, že se vám článek líbil. Pokud se týká společných aktivit, nemusí jich být mnoho. Vlastně stačí pár a potom vůle druhého vnímat – poslouchat, cítit. Není důležité, jak často jsme spolu, ale jak intenzivně jsme spolu, když jsme spolu. Znám páry, kdy společně leží u TV a přitom je v mysli každý jinde a to celé hodiny. Pokud jste tedy v myšlenkách na toho druhého v lásce, v dobrém pocitu, v pocitu těšení se, nadšení či jenom příjemného klidu, je to více, než být spolu na dovolené a přitom přemýšlet, jaké by to bylo s Pištou Hufnáglem, nebo ještě hůře to tomu druhému nevybíravě sdělovat. Nedávno zde Maia zmiňovala seriál Cizinka. Ty dvě halvní postavy, jakkoliv románově barevné a tedy ideální, ztělesňují tu jednoduchost krásného vztahu. Podle mne je to založené na pravdivosti toho vztahu, bez nutnosti říkat druhému vše, co mne napadne! Nejen chlap, ale oba, když jsou dospělí, tak přece něco unesou a nemusí všechno zvonit hned druhému, ale důležité věci by si měli říkat a vyposlechnout. To jsou mé postřehy, ne recept, prosím.